vrijdag 27 maart 2009

TrainingsvormenNu ik het solide fundament onder mijn hardloopcarrière hebt gelegd en ik in staat ben om makkelijk een half uur achter elkaar te hardlopen, sta ik voor de volgende vraag: Hoe nu verder? Ik heb daar uiteraard heel lang en diep over nagedacht en ben tot het volgende masterplan gekomen.

Ik ga de komende tijd drie keer per week lopen.

Mooi he? Volgens mijn enquete loopt 71% van julie ook 3 keer per week. Maargoed, met deze non-informatie kun je dus eigenlijk heeldegaar niks, want deze mededeling is niet geheel volgens het SMART-principe gedefinieerd, dus ik ben tekst en uitleg verschuldigd.

Ik ga geen schema meer volgen maar ik ga mezelf ad random trakteren op drie verschillende trainingen per week. Dus in plaats van keer in keer uit hetzelfde rondje op dezelfde snelheid te doen breng ik variatie aan in mijn trainingen om er zo wat afwisseling en dus plezier in te houden. En win-win aan deze situatie, het is nog veel effectiever ook. Let wel, ik ga geen schema volgen, maar probeer wel elke training een bepaald karakter mee te geven en de duur en/of intensiteit heel langzaam op te bouwen. Het gaat er ongeveer zo uitzien:

Training 1
: Plusminus een half uur hardlopen op toch wel een pittig tempo.

Training 2: Heel lang, minimaal 45 minuten tot een uur op een ernorm ouwelulletempo sjokken.

Training 3
: Tien minuten waring up, rekken en strekken, een aantal versnellingen en/of sprintjes gedurende een kwartier en afronden met weer tien minuten uitlopen

Dit was de gesimplificeerde versie van:

Training 1: Intensieve Duurloop

Training 2: Extensieve Duurloop

Training 3: Allerlei variaties op Vaartspel-, Interval- en Wisseltempotrainingen

Twee leerzam sites, voor wie van de hoed en de rand wil weten, vind ik de Hardloopwijzer en Runinfo. Hier staat het allemaal wel zo'n beetje op uitgelegd. Dus dan hoef ik het niet meer te doen. Veel leesplezier en succes met de snode plannetjes en mochten julie tips voor me hebben, laat eens een berichtje achter.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Sander,

Het schema waar je jezelf op gaat "trakteren" ziet er vrijwel gelijk uit aan het schema van Evy II. Weet je zeker dat je niet gewoon met Evy op je iPod voor de 10 km gaat trainen? Zo kun je het afscheid van Evy nog even uitstellen...

Ik heb zelf gisteren de 2x 15 minuten gelopen (les 22). Het lopen gaat steeds soepeler, ik hoef niet meer over elke stap en mijn ademhaling na te denken en geniet steeds meer van de omgeving en van mijn hond die nog steeds vrolijk meeloopt. Nog drie weken en dan begin ik aan Evy II!

Succes met je vervolgtraining en laat ons vooral weten hoe dat bevalt.

Groeten,

Johanna

Sander zei

Ik ga misschien na volgende week zondag weer een schema gebruiken, wellicht wel die van Evy (5 tot 10). Ik laat het nog wel weten via blog

Anoniem zei

waar kan ik Evy voor op mijn ipod downloaden?