zondag 26 april 2009

Periodisering


Een aan te raden aspect van de voorbereiding op een loopevenement (of ander duursportevenement) is periodiseren of periodisering. Het is namelijk zo dat je niet een heel jaar achter elkaar kunt pieken. Oké, Brecht natuurlijk wel, maar wij paupers, het voetvolk, sloebers, gewone mensen, niet. Wat je dus kunt gaan doen is hetvolgende:

Je telt het aantal weken terug vanaf een evenement. Laten we zeggen de Dam tot Damloop. Je gaat de de aanloop naar de loop je training dus opdelen in weken. Je rekent dus per week. Je telt 16 weken terug van de Dam tot Damloop en hakt deze op in stukken van 4 weken en gaat elke brok van 4 weken een bepaalde structuur meegeven. Een week is een element dus.

Oke, je hebt nu 4 blokken van 4 weken.

Blok 1: Dit is je Opbouwblok, de nadruk van je trainingen ligt op het bouwen van duurvermogen, dit doe je door rustige, lange trainingen te doen. Je verbeterd je cardiovasculaire systeem onder andere. Elke week neemt de omvang met maximaal 10% toe, behalve de 4de week, deze is week 3 min 5%, het is een herstelweek, misschien wel de belanglijkste week van je blok, het is tenslotte het herstel dat je sterker maakt, niet de training zelf. (ja, denk daar maar eens over na! :-))

Blok 2: Dit is je Intensiefblok, je voegt steeds meer intensievere trainingen toe, deze mogen iets korter, maar je hartslag ligt hoger, je blijft zoals in elke fase je lange duurtraining doen. Zoals in elk blok, 4de week, relatief rustig aan, herstelweek.

Blok 3: Dit is de Piekfase, hier ga je ook intervaltrainingen doen en trainingen op wedstrijdintensiteit, hier doe je de zware shit! Je stoomt jezelf echt klaar voor je wedstrijd en bouwt je snelheid op. Week vier, herstel!

Blok 4: Hier zit alles in, je Wedstrijdfase. Let op, je gaat de laatste 10dagen wel taperen. Een week of 2 van te voren neemt het volume af, de intensiteit blijft hetzelfde. In de laatste 4 dagen doe je alleen nog wat hele korte trainingen en trek je enkel nog een paar sprintjes. Eind van deze week moet je lichaam op ontploffen staan zodat je alles kunt geven in je evenement.

Blok 5: Blok 5? Er waren er toch 4? Yes, young Jedi. Maar dit is een soort hidden track op de CD. Dit is een week na de loop en daarin doe je alleen maar hele rustige herstellopen op zeer lage intensiteit.

Kortom, je kunt je training dusdanig periodiseren dat je beste vorm aanwezig is op het moment dat je het wilt.

Hoeft niet, mag wel!

Dit is globaal wat periodisering is. Wel bedoelt voor de fanatieke honden, dus ik kan het je niet kwalijk nemen als je er nevernooitniks mee doet. Maargoed, het is wel leuk om te weten en misschien krijg je er een keer een groene triviantvraag over en win je. Denk dan nog eens terug aan me.

Geen opmerkingen: